На първо четене в парламента: Отменяме дерогацията за внос на руски петрол


Дата: 21/09, 16:49

снимка Булфото

На първо четене в парламента взе решение страната да отмени дерогацията за внос на руски петрол, предаде "Фокус“.

В подкрепа на законопроекта бяха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. "Против“ бяха от "Възраждане“, БСП и ИТН.

Законопроектът бе вкаран извънредно в дневния ред на парламента днес. Неговите вносители са Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски и група народни представители. Припомняме, че в края на юли парламентът реши да отнеме концесията на "Лукойл“ на пристанището "Росенец“.

Дебатите по точката предивикаха спорове между управляващото мнозинство и опозицията.

Румен Гечев от БСП обяви, че предлагането за спирането на дерогацията е свързано с антируска политика, а не пробългарска такава.

"Нашите "юнаци“ тичат да обслужват чужди интереси за сметка на България“, заяви Гечев.

Според него страната ни ще започен да внася скъп петрол.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че от името на Румен Гечев говори Елеонора Митрофанова (бел. от ред. – руският посланик у нас). Хамид обясни, че рафинерията в Росенец не е работила само с руски петрол. Той поясни, че технологията на рафинерията позволява обработката на неруски петрол със съдържание на сяра до 3%.

"Аргументът ви, че цените ще скочат също според мен не е състоятелен, защото в момента, когато работим само с руски петрол, цените са замръзнали и падат ли?“, каза още Хамид.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ обясни, че дерогацията през 2022-ра година е била направена заради България. По думите му обаче тя не е показала ефективнос и цените на горивата не са паднали. Мирчев попита къде са близо 700 млн. данъци, които "Лукойл“ е трябвало да плати на страната ни.

"По никакъв начин не е започнало преминаването към неруски петрол, а време за това няма. И не е вярно, че нямало достатъчно време "Лукойл“ да мине към неруски петрол. Напротив, разчетите са за между три и шест месеца.

Досега българските правителства обслужваха "Лукойл“ и служебното правителство на Радев обслужваше "Лукойл“. Виждам, че вие правите същото“, каза той.

Христо Проданов от БСП отговори на Хамид за това може ли рафинерията да работ с неруски петрол. Той каза, че Асен Василев е обявил това на Министерски съвет във времето на кабинета "Петков“. Той обвърза това обстоятелство с договарянето на дерогация за България.

Деян Николов от "Възраждане“ заяви, че прекратяването на дерогацията заплашва страната ни от инфлация и по-скъпи горива. Той каза, че целта на управляващите е да вземат комисионна, след като отнемат рафинерията от "Лукойл“, а след това по думите му ще я договорят с компания, която отново е близка до Русия.

Петър Кънев от БСП каза, че има внесен секретен доклад на Министерския съвет в "Секретна секция“ на парламента, в който пише как и кога може да се пристъпи към премахването на дерогацията и отнемането на рафинерията.

По думите му този доклад е бил прочетен от петима души до миналата седмица, а в него е описано, че ще може да се случи през юли-август на 2024 година.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Отлагането – навик, който води до стрес, депресия и безсъние
Дата: 06/12, 22:40

Дъждовете продължават и в четвъртък
Дата: 06/12, 22:33

Коледна селекция от смарт часовници с до 80% намаление от А1
Дата: 06/12, 22:30

Завръщане към живота: Трансплантация на костен мозък
Дата: 06/12, 22:25

Байдън: Финансовата помощ за Украйна не може да чака
Дата: 06/12, 22:17

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2023 | Пълна версия