Азербайджан наруши примирието: Войски настъпват към Степанхерт, арменското население бяга


Дата: 21/09, 17:01

Кадър Ютуб

Азербайджанските сили са нарушили споразумението за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах и се придвижват към столицата на непризнатата сепаратистка република Степанакерт, съобщи бившият държавен министър на Нагорни Карабах Артак Бегларян, цитиран от "Арменпрес".

Той допълни, че по предварителна информация азерските сили са убили цивилен в село Хатерк в четвъртък, предаде OFFnews.bg.

„Азербайджанците не само не прекратиха огъня вчера в 13:00 ч, стреляйки и движейки се в различни посоки в продължение на няколко часа, но и днес продължиха нарушенията. Днес сутринта те убиха цивилен в окупираното село Хатерк, сега стрелят/преместват се в Степанакерт“, пише Бегларян в публикация в X (с предишно име Туитър).

Нагорни Карабах е регион с предимно арменско население (според Ереван то наброява 120 хил. души), но е международно призната територия на Азербайджан. По-голямата част от него контролира сепаратистко управление от етнически арменци, подкрепяни от властите в Армения, в продължение на 30 години.

24 часа след началото на внезапната военна операция на Баку сепаратистките власти в Карабах обявиха капитулация. На преговори бе договорено примирие с гаранции, че цивилните ще могат да напуснат безопасно, а сепаратистите ще се разоръжат напълно. Очакваше се Карабах да премине изцяло под властта на азерите.

След съобщението за нарушеното примирие днес се появи и информация, че азерските войски са влезли в Степанакерт, които сепаратистките власти отрекоха като "фалшива новина".

Под въпрос е сигурността на бягащото цивилно арменско население от Карабах.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.МЗ: Медицинската сестра да стане защитена професия
Дата: 06/12, 21:50

Кенан елиминира Теодора във "Фермата"
Дата: 06/12, 21:46

Жена блъсна двама души в Ботевград и избяга
Дата: 06/12, 21:34

В Боровец откриват зимния сезон на 15 декември
Дата: 06/12, 21:27

Каримански: Продължава извиването на ръце и изнудването вътре в сглобката
Дата: 06/12, 21:14

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2023 | Пълна версия