МЗ: Медицинската сестра да стане защитена професия


Дата: 06/12, 21:50

снимка pixabay

Медицинската сестра да стане защитена професия, да не плаща студентски такси през първата година на обучението си, а през последните две да получава заплата като асистент или болногледач. С тези мерки здравното министерство ще бори недостига на 17 000 медицински сестри у нас. Предложението на властите съобщи съветникът на здравния министър проф. Христо Хинков - доц. Антон Тонев, по време на представянето на изследването на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет миналата седмица, пише вестник 24 часа.

Според анализа почти 17 хиляди сестри са необходими, за да достигнем усреднените стойности за Европа. А ако трябва да се спази съотношението две сестри на един лекар, то тогава липсват 29 хил. сестри.

"За разлика от лекарската професия, където под 40% от желаещите влизат държавна поръчка, при медицинските сестри остават по 100 свободни места всяка годи на. Ако искаме да създадем стимули за тях, те трябва да бъдат още преди да започнат обучението си", заяви Тонев.

По думите му министерството ще предложи професията да бъде защитена. У нас такива са монтьор на железопътна техника, каменоделец, оператор в хранително-вкусовата промишленост.

Медицинските сестри да са освободени от студентска такса в първи курс, предлага още съветникът на министъра. "Третата мярка е в четвъртата година, която е изнесена в практиката и е насочена повече към придобиване на практически опит, да се заплаща в рамките на трудовото законодателство под формата на сестрински асистенти и болногледачи.

Нещо повече, ще поискаме това да става още от третата година. Така ще увеличим възможностите здравната система да ги обхване поне под някаква форма", обясни той.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Хороскоп за 27 февруари вторник: На път за работа да внимава зодия
Дата: 26/02, 15:34

Денков при Зеленски: Какво му подари
Дата: 26/02, 15:29

Пребиха Орфи от "Гласът на България" на улицата във Варна
Дата: 26/02, 15:18

Кирил Петков обяви кой трябва да бъде следващият премиер
Дата: 26/02, 15:15

Героят на България за триумфа над Германия Коди Милър-Макинтайър: Бяхме аутсайдери, но показахме голямо сърце
Дата: 26/02, 15:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия