Епидемия от морбили в Румъния


Дата: 06/12, 23:26

снимка: Булфото

При поява на вируса на морбили у нас той може да се разпространи при струпване на деца, които не са ваксинирани. Това обясни вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова във връзка с обявената в Румъния епидемия от морбили, предаде БНР.

От началото на годината до момента в България няма регистриран случай на това заболяване, показва справка на Националния център по заразни и паразитни болести.

Преди няколко месеца от здравното министерство предупредиха, че имунизационният обхват при децата срещу морбили е незадоволителен. Според проф. Александрова покритието със задължителната комбинирана ваксина при най-малките е под 90 процента. Първата доза от нея се поставя на 13-месечна възраст, а втората – на 12 години:

"Още първата доза осигурява 93% защита, втората покачва този процент до 97 и всъщност това е смисълът на ваксината, когато има такава ситуация - детето да бъде защитено. човекът ще бъде защитен".

Боледуването от морбили преминава с обрив и температура, в 6 процента от случаите се стига до бронхопневмония, а понякога вирусът може да засегне и нервната система, обясни проф. Александрова. Заболяването атакува и клетките на имунната система:

"И то изтрива, образно казано, имунния отговор, който детето в една или друга степен вече е развило. И се изискват 3 до 5 години, за да може детето да възстанови този имунитет".

При контакт с доказано болен от морбили съответният човек да се обърне към своя лекар, съветва проф. Александрова.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Лоша вест за работата на жените в България над тази възраст
Дата: 26/02, 17:02

Стоичков към рожденика Петър Хубчев: Сега обръщаш най-важния мач в живота си
Дата: 26/02, 16:58

Вдигат стипендиите на студентите
Дата: 26/02, 16:55

Форбс: Българите може да са дали ракети 5B28 за С-200 на Украйна
Дата: 26/02, 16:51

Как да не се тръшнем болни?
Дата: 26/02, 16:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия