Община Варна подава сигнал до прокуратурата за нанасяне на особено големи щети на градския транспорт в града


Дата: 16/04, 17:03

От община Варна дадоха отговор на Биляна Якова, ръководител на проекта "Интегриран градски транспорт – гр. Варна“, която днес даде нарочна пресконференция

От там съобщават, че подават сигнал до прокуратурата за нанасяне на особено големи финансови щети в системата на градския транспорт от страна на Биляна Якова ще подаде Община Варна в близките дни. "Тече процес на окомплектоване на данни и документи, които доказват това по безспорен начин. Нейните медийни изяви могат да се окачествят като опит да изпревари производството срещу самата нея, което предстои.", коментира заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов в отговор на твърденията за безстопанственост, изнесени от Якова на пресконференция в морската столица по-рано днес.

Ако билетната система е работила добре, сега общинското предприятие ТАСРУД нямаше да има затруднения с генерирането на нужния финансовия поток, обясни Христо Рафаилов, заместник-кмет по финансите на Община Варна. Според Рафаилов цифрите, цитирани от Якова, са лъжливи и манипулативни. Община Варна се придържа към утвърдени пазарни практики и законово регламентирани действия, за да подсигури по-добре функционираща билетна система за разлика от тази досега.  

В договора на фирмата-изпълнител има 3 компонента. Първият е за софтуерно и хардуерно обслужване и поддържане с фиксирана цена, която се заплаща ежемесечно и към този момент. Срещу нея фирмата трябва да поддържа в изрядно работно състояние цялата система, което видимо не е така, обясни Рафаилов. 

Във втория компонент от договора са заложени средства за надграждане на системата. Те обаче са били пренасочвани към първия компонент. По този начин парите по точка две за 3-годишния договор, са били изхарчени само за година и половина, алармира заместник-кметът.

Голяма част от цитираните от Якова 14 милиона за сегашната билетна система са изхарчени в пряк ущърб на хората. От компонента за надграждане на системата са пренасочвани средства за ремонти за една очевидно неработеща ефективно система. Нещо повече, налице е двойно плащане по втори компонент, вместо само едно по първи. Всичко това е допускано, възлагано и приемано лично от Якова и от освободения директор на ТАСРУД Милко Лалев, съобщи Рафаилов. Той поясни, че третият компонент е за поддръжка на софтуер за продажба на билети и карти.

По-рано Якова разказа, че по нейна информация, нови валидатори и други неща, нужни за функционирането на билетната система във Варна, не са закупени, като причина за това бил депутат от ПП-ДБ от морския град, който щял да намери по-евтин вариант. Това обаче, според Якова, нямало как да стане, тъй като било в противовес на Закона за обществените поръчки.

Тя твърди още, че в настоящия бюджет на Община Варна не са заложени средства за нови валидатори. Те обаче се чупели, заради вандали. Сега имало неработещи, и хората се возили гратис, което ощетявало хазната.

Фирмата, която обслужвала валидаторите, казва още Якова, не била получила пари и към момента задължението към нея от страна на Общината е за над един милион и четиристотин хиляди лева.

Билетната система е оставена на автопилот. Варненци пътуват безплатно, казва Якова. Тя обмисля да сезира Европейската прокуратура.

От четири месеца самата тя не е получавала заплата и също обмисля да подаде сигнал за това до компетентните органи.

Това нанася щети на бюджета, твърди Якова и обобщи, че не иска да става лош пророк, но може през зимата да има протест от работещи в "Градски транспорт“, заради неполучени заплати

По обвиненията за самоуправство, Диан Иванов заяви, че от гледна точка на Община Варна Якова от години вече не е служител в нея.

 

В трудовия договор на Биляна Якова е указано, че той е в сила до приключване на проекта. Проектът е приключен и отчетен през 2016 г. Оттогава, до започването на мандата на новата кметска администрация, Якова е получавала възнаграждение от почти 4 000 лв. на месец. Тоест в продължение на повече от 7 години, тя е взимала заплата за дейност, която от гледна точка на институциите не се извършва. Става дума за стотици хиляди лева заплати, буквално източени от парите на Общината, от парите на хората, категоричен е Диан Иванов.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Васко Василев тази вечер прави концерт в Айфеловата кула
Дата: 26/05, 16:49

Много райони във Варна и областта утре ще са без ток
Дата: 26/05, 16:46

12 души пострадаха в небето над Турция
Дата: 26/05, 16:39

Свлачище изтри от картата цяло село, загиналите са над 670
Дата: 26/05, 16:16

Едва девет български общини успяват да се справят с бюджета си
Дата: 26/05, 16:02

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия