Специалист обясни защо цената на козунаците е по-висока тази година


Дата: 16/04, 17:15

Снимка Булфото, архив

Всички суровини, които се влагат в производството на козунаци, а те са мляко, масло, яйца, захар, фрукти, мармалад, шоколадови капки, локум, всъщност имат актуализирана цена спрямо миналата година. И това води неизменно до различна себестойност на козунаците. Това обясни в аудиокаста "Това е България" на "Фокус" с водещ Цоня Събчева - Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

"Има още нещо, което е много важно. В себестойността на всеки един козунак е калкулиран 50% труд, човешки труд, който обикновено е майсторски, който обикновено е нощен и струва доста пари", коментира още тя.

"Цената на енергията в момента е стабилна и затова не я споменах, защото няма тези подскоци, които бяха характерни за миналата година. Имаме една стабилна цена на енергията, което значи да има предвидими разходи. Разбира се, не на последно място стои и цената на транспорта. И още по-разбира се, да не забравяме, че върху доставната цена на всеки един козунак има 20% ДДС, което е данък добавена стойност, винаги плащан от потребителя", каза още Кукушева.

Адекватно ли е съотношението обаче цена - качество?

"И хубав, и интересен, и много озадачаващ въпрос, защото качеството е не просто политика на производителите, а е индивидуална политика на всеки един български производител на козунаци, хляб и всякакви видове изделия. Тъй като качеството обикновено е свързано и с вкуса, това още повече натежава на везната колко почтени са производителите и как информират потребителите за състава на своите продукти. Качеството винаги е свързано с многообразието на продукти и с качеството на съответните продукти. Аз вярвам, че българските хлебари и сладкари знаят как да защитят качеството на своята продукция, защото ние оперираме на пазар, който има огромна конкуренция. И качеството обикновено е точно това нещо, което кара потребителя да развърже кесията си, за да опита вкуса на истинския козунак", обясни специалистът.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Седмицата започва със слънце и до 25 градуса максимални температури
Дата: 26/05, 17:06

Васко Василев тази вечер прави концерт в Айфеловата кула
Дата: 26/05, 16:49

Много райони във Варна и областта утре ще са без ток
Дата: 26/05, 16:46

12 души пострадаха в небето над Турция
Дата: 26/05, 16:39

Свлачище изтри от картата цяло село, загиналите са над 670
Дата: 26/05, 16:16

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия